“De verse loempia’s zijn de glorie van de Vietnamese keuken”
Johannes van Dam // Culinair recensent

Eén van de beste en lekkerste uitvindingen van de Vietnamese keuken is rijstpapier, gemaakt om Goi cuon mee te rollen. Goi betekent salade, en cuon rol of rollen. Deze verse lente-, zomer-, salade- of rijstpapierrollen zijn fris en gezond, multi toepasbaar, creatief en een feest om mee te variëren. Ook niet onbelangrijk, het is altijd gezellig om samen aan tafel je eigen rijstpapierrol te creëren en het is super lekker.

Rijstpapier, banh trang, wordt gemaakt van rijstmeel, soms met toevoeging van tapiocameel, zout en water. Het heeft een licht zoute smaak en wordt droog verkocht. Het typische motief op de vellen komt van de gevlochten manden of rekken waar ze op gedroogd worden. Vóór het rollen worden de rijstpapiervellen één voor één heel even in warm water geweekt. Er bestaan verschillende groottes en vormen van rijstpapier. Het meest gebruikte rijstpapier is de ronde vorm van 22 cm. De kleinere varianten zijn eigenlijk te klein en onhandig om toe te passen.

Banh trang tron is een snack uit Tay Ninh, waarbij de rijstpapiervellen geknipt worden en samen met verschillende ingrediënten worden omgeschept. De rijstpapiervellen kunnen niet alleen vers maar ook gefrituurd worden om de originele Vietnamese loempia’s Cha gio van te bakken. Dan zijn er nog de rijstpapiervellen meestal met sesamzaad, Banh trang nuong, om te grillen tot crackers of kroepoek.

Tom nuong (foto: Pho Vietnam © Kim Le Cao)