“Zoals de nuoc cham thuis dipt, dipt het nergens”

Nuoc cham is een onmisbare basis dipsaus die standaard op de Vietnamese eettafel staat. Je kunt het gebruiken om de smaak van vlees, vis of groente mee te versterken of als dressing over salades. Als dressing heeft Nuoc cham een belangrijke bindingstaak om alle ingrediënten met hun eigen textuur samen te brengen.

De basisingrediënten zijn water, suiker, verse citroen- of limoensap, verse knoflook, verse pepers en uiteraard vissaus. Nuoc cham smaakt elders nooit hetzelfde als thuis. Zonder moeders zorg smaakt Nuoc cham te zout, te zuur, te pittig of het ergst van allemaal, te waterig. Het kan in restaurants al voor de nodige teleurstellingen zorgen als de saus niet naar smaak is. Die smaak is gebonden aan persoonlijke voorkeur en opvoeding, want zoals de Nuoc cham thuis dipt, dipt het nergens.

Er zijn tal van varianten van Nuoc cham die bij speciale gerechten een extra toevoeging en aangepaste bereiding krijgen. Het mag duidelijk zijn dat Nuoc cham op deze manier een heel belangrijke finishing touch is. Soms is het zelfs bepalend voor het karakter van het gerecht. De basis dipsaus wordt nuoc cham (dipsaus), mam ngoc (zoete vissaus) of gewoon nuoc mam (vissaus) genoemd. Alle speciale dipsauzen dragen naast ‘nuoc’ en/of ‘mam’ de extra ingrediënt(en) in de naam. Zo krijgt bijvoorbeeld de tamarinde-vissaus de naam Mam me.