Dit gerecht wordt lauwwarm en koud gegeten. Je kunt eventueel voordat je het gerecht gaat opdienen en garneren de rijstmeelkoekjes opwarmen in de magnetron.

Ingrediënten

Beslag
Voor ongeveer 16 rijstmeelkoekjes.

 • 60 gram rijstmeel
 • 1½ eetl. maizena
 • ¼ theel. zout
 • 100 ml lauwwarm water
 • ¼ theel. olie

Toppings

 • 60 gram gedroogde garnalen
 • 50 g knabbelspek, zelfgemaakt of kant-en-klaar
 • Zie Basis: Lente-ui-olie
 • 2 sjalotjes, dunne ringen of kant-en-klaar gedroogde gebakken uitjes

Dressing

 • Zie Basis: Dipsauzen en dressings recepten
 • optioneel: 100 ml opgevangen garnalenvocht/bouillon, 3 eetl. suiker, 3 eetl. vissaus, 2 eetl. verse citroensap en 1 Spaanse peper in dunne ringen.

Benodigdheden

 • stoompan
 • kleine schaaltjes (ik gebruik de doorzichtige schaaltjes van Turkse theekopjes)

Bereiding

 1. Maak het beslag door het rijstmeel, de maizena en zout langzaam te laten oplossen in het lauwwarme water. Laat ongeveer 1 tot 2 uur staan. Bereid in de tussentijd alle toppings voor.
 2. Week in een schaaltje de gedroogde garnalen met heet water uit de waterkoker en zorg ervoor dat de garnalen net onder staan. Laat ongeveer een half uurtje weken. Lek de garnalen uit en vang het vocht eventueel op om daarmee een aparte dressing te maken. Laat de garnalen even staan.
 3. Optioneel: maak eventueel de aparte dressing met het opgevangen garnalenvocht: 100 milliliter garnalenvocht, 3 eetlepels suiker, 3 eetlepels vissaus, 2 eetlepels verse citroensap, Spaanse peper in dunne ringen.
 4. Frituur de sjalotjes in ongeveer 4 eetlepels olie tot lichtbruin of gebruik kant-en-klaar gedroogde gebakken uitjes. Laat de gefrituurde sjalotjes op keukenpapier uitlekken en drogen.
 5. Maak de lente-ui-olie.
 6. Doe het knabbelspek in een vijzel en stamp fijn naar smaak.
 7. Dep de geweekte garnalen droog met keukenpapier en hak ze met een hakmes fijn; in een keukenmachine kan ook. Verhit een koekenpan en bak de garnalen zonder olie tot ze krokant zijn, ongeveer 5 minuten onder voortdurend roeren, de garnaaltjes springen dan zowat uit de pan.
 8. Het rijstmeel is inmiddels gescheiden door een onderlaag meel en een bovenlaag water. Schenk voorzichtig alleen het water uit de beslagkom en vang het water op in een maatbeker. Lees de hoeveelheid opgevangen water af. Gooi dan het water weg en vul de maatbeker met dezelfde hoeveelheid schoon water. Doe dit water terug in de beslagkom met een ¼ theelepel olie en roer goed om.
 9. In mijn stoompan past maar één schaaltje per keer. Vermijd de randjes bij het plaatsen van de schaaltjes, omdat er dan vocht in komt. Vul de stoompan tot twee derde met water en breng het water aan de kook. Plaats een schaaltje in het midden van het stoomgedeelte. Wacht een paar tellen tot het schaaltje is opgewarmd. Doe dan een eetlepel van het beslag in het schaaltje en doe de deksel op de pan. Laat ongeveer 4-5 minuten op middelhoog vuur stomen. Haal het schaaltje voorzichtig uit de pan. Ik doe dit door met een gevouwen keukenpapiertje het randje van het schaaltje vast te pakken. Laat het schaaltje afkoelen en doe het volgende schaaltje in de pan, laat weer een paar tellen opwarmen, voeg een eetlepel beslag toe, deksel op de pan en vervolg de stoomstappen tot het beslag op is. Met deze hoeveelheid en schaaltjes maak ik ongeveer 16 rijstmeelkoekjes. Laat alle schaaltjes afkoelen.
 10. Gebruik een aardappelschilmes om de rijstmeelkoekjes van de schaaltjes te halen. Maak hiervoor het puntje van de mes met water nat. Ga met het puntje langs de rand van de rijstmeelkoekjes en snijd ze zo voorzichtig los. Daarna kun je met gemak het hele koekje uit de schaal trekken. Het lege schaaltje kun je wassen en eventueel opnieuw gebruiken voor de volgende lading rijstmeelkoekjes.
 11. Leg de rijstmeelkoekjes op borden en verdeel alle toppings over de rijstmeelkoekjes of hoeveelheden naar smaak. Dresseer met de basis vissausdip. Let bij het schenken van de dressing erop dat de toppings met de gedroogde garnalen en het knabbelspek al zout van zichzelf zijn. Je kunt eventueel de basis vissausdip minder zout maken door extra water en/of citroensap toe te voegen. De dressing met ‘garnalenbouillon’ is minder zout.