In het noordwesten van Hanoi in de provincie Vinh Phu zou de Vietnamese beschaving zijn begonnen tussen 2000 – 1400 v.Chr.

MA EN RODE RIVIER
1200 – 600 v.Chr.
De eerste rijstvelden werden gecultiveerd in de overstroomde gebieden rond de Ma en Rode Rivier. Kanalen en dijken werden aangelegd om de rijstvelden te irrigeren.

CHINA
111 v.Chr. – 938 n.Chr.
1000 jaar heerschappij door China. Vietnam was een provincie van het Chinese keizerrijk.
Culturele invloeden: boeddhisme, confucianisme, Chinese schrift, architectuur, kunst, kleding, eetstokjes, wokken, rijstnoedels.

CAMBODJA
6e – 1e eeuw v.Chr.

Cambodjaanse Koninkrijk Funan regeerde over het zuidelijke deel van Vietnam.

CHAMPA
2e – 10e eeuw

Het Champa-koninkrijk regeerde rond Da Nang in centraal Vietnam, maar kende na de bloeiperiode in de 10e eeuw een terugval. Het was continu in conflict met China, Vietnam, Khmer en later ook Mongolië. In 1832 veroverde Vietnam uiteindelijk de overgebleven gebieden van de Cham.
Culturele invloeden: hindoeïstische invloeden, kruidiger eten, kokosmelk, curry.

KHMER
9e – 15e eeuw
Rond 1757 bezette Vietnam het volledige Khmer-gebied in de zuidelijke Mekong delta.
Culturele invloeden: hindoeïstische invloeden.

MONGOLIË
10e eeuw
Mongolië bezette Vietnam.
Culturele invloeden: rundvlees, fondue.

PORTUGAL | EUROPESE HANDEL
16e eeuw
Portugal stichtte in 1535 de eerste handelsnederzetting in Vietnam bij de huidige stad Hoi An.
Culturele invloeden: verfijning en gevarieerdheid, aardappelen, wortels, tomaten, asperges, kool, bloemkool, chilipeper.

HOOFDSTAD HUE
1802 – 1945
Keizer Gia Long verenigde Vietnam tot de huidige S-vorm met de centraal gelegen Hue als hoofdstad van Vietnam.

FRANSE KOLONISATIE
1862 – 1954

In de 19e eeuw werd Vietnam door Frankrijk bezet en opgesplitst in drie provincies: Cochinchina, Annam en Tonkin. Vietnam was naast Cambodja en Laos onderdeel van het Frans koloniale gebied Indochina. De hoofdstad van Indochina was Saigon, Hanoi (1902), Da Lat (1939) en in 1945 weer Hanoi.
Culturele invloeden: Latijns alfabet, katholicisme, culinaire technieken, Franse landbouwproducten, agrarische technieken, stokbrood, koffie, paté, pinda’s, Bourgondische wijnen, melk, boter, chocolade, gebak, kem karamel, toename rundvleesconsumptie.

JAPANSE BEZETTING
1945
In 1940 viel Japan Frans Indochina binnen en bezette in 1945 delen van Vietnam. De Vietnamese verzetscoalitie Viet Minh werd in 1941 opgericht door o.a. Ho Chi Minh, Vo Nguyen Giap, Le Duan en Pham Van Dong. De Viet Minh keerde zich zowel tegen de Fransen als tegen de Japanners. Japan capituleerde enkele maanden later en keizer Bao Dai, die met de Japanners heeft gecollaboreerd, werd tot aftreden gedwongen. Het Vietnamese verzet tegen de Fransen groeide.

NOORD- EN ZUID-VIETNAM
1954
De Fransen verloren in 1954 de Slag bij Dien Bien Phu en Vietnam werd onder de Akkoorden van Genève verdeeld in het door China en Sovjet-Unie gesteunde communistische Noord-Vietnam en het door Amerika gesteunde anti-communistische Zuid-Vietnam.

DE VIETNAMOORLOG/AMERIKAANSE OORLOG
1957-1975
De VS steunden het Zuid-Vietnamese bewind en voerden het aantal Amerikaanse militairen in Vietnam op om tegen het communistische Noord-Vietnam te strijden. Op 30 april 1975 viel Saigon in handen van Noord-Vietnam en kwam er een eind aan de Vietnamoorlog. Noord- en Zuid-Vietnam werden herenigd tot de Socialistische Republiek Vietnam. De Noord-Vietnamese stad Hanoi werd de hoofdstad en Saigon werd omgedoopt tot Ho Chi Minhstad. Tijdens de Vietnamoorlog kwamen ruim 2,5 miljoen Vietnamezen om.

BOOTVLUCHTELINGEN
1975 – 1995
Na de val van Saigon vluchtten ruim 800.000 Vietnamezen uit angst voor het nieuwe regime met de boot het land uit, de zogenoemde bootvluchtelingen. De bootvluchtelingen die geluk hadden werden gered door Amerikaanse en Europese marines en handelaren die ze onderweg tegenkwamen. Ze werden veelal naar omringende landen en eilanden gebracht, wachtend op asiel in een derde land.
Culturele invloed: globalisering van de Vietnamese keuken.

DOI MOI
1986
Vietnam raakte in een internationale isolement en leed aan armoede en hongersnood. De economische hervorming Doi Moi werd geïntroduceerd om het communistische land langzaam te transformeren tot een socialistisch georiënteerde markteconomie.
Culturele invloed: gastronomische opleving door de komst van eetgelegenheden en restaurants. Vietnam wordt een van de grootste exportlanden in rijst.

HEDEN
Vietnam werd op 11 januari 2007 het 150ste lid van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Vietnam is op dit moment een transitieland, de groep van middeninkomens groeit snel. Sinds 2010 is Vietnam officieel een (lagere) middeninkomenland geworden.
De VS stelden een wapen- en handelsembargo in na het einde van de Vietnamoorlog in 1975. Negentien jaar later in 1994 hief president Clinton het handelsembargo op. In 2000 was Clinton het eerste Amerikaanse staatshoofd dat Vietnam bezocht sinds voor de oorlog. Vietnam heeft in 2011 een militaire samenwerking met de VS gesloten, de eerste sinds de oorlog tussen beide landen. Tot nu toe was Rusland de belangrijkste militaire partner van Vietnam.
In 1995 sloot de Europese Unie met Vietnam een akkoord over economische samenwerking en wederzijdse handel. De EU beloofde Vietnam te helpen met het invoeren van een markteconomie, milieubescherming en behoud van natuurlijke hulpbronnen.