De Vietnamoorlog eindigde op 30 april 1975 toen Noord-Vietnamezen de hoofdstad van Zuid-Vietnam, Saigon, veroverden. Na de val van Saigon vluchtten ruim 800.000 (Zuid-)Vietnamezen uit angst voor het nieuwe regime met de boot het land uit, de zogenoemde bootvluchtelingen. Geschat wordt dat er ongeveer 200.000 bootvluchtelingen door hongersnood, ziekte, piraterij en orkanen omkwamen. De Vietnamoorlog heeft ongeveer 2 miljoen Vietnamezen het leven gekost.

Foto’s van onze vlucht op het vissersbootje van mijn vader. Meer in Portret van mijn vader.

De Vietnamese bootvluchtelingen die geluk hadden werden gered door Amerikaanse en Europese marines en handelaren die ze onderweg tegenkwamen. Ze werden veelal naar omringende landen en eilanden gebracht, wachtend op asiel in een derde land. De meeste Vietnamezen kwamen terecht in Amerika, Canada, Australiƫ en West-Europa. Een klein deel arriveerde tot in de jaren 1980 in Nederland. Nederland telt in 2016 ongeveer 20.000 personen van Vietnamese afkomst.

De eerste immigratiegolf van Vietnamezen ontstond in 1957 na de Franse koloniale tijdperk in Indochina, veel Vietnamezen migreerden toen naar Frankrijk. Door het ontstaan van de economische en politieke band in de jaren 1980 tussen het communistische Vietnam en de communistische landen uit Oost-Europa, werden jonge (Noord-)Vietnamese mannen naar Oost-Europese landen gestuurd om de hoog opgelopen staatsschuld in werk en loon af te lossen. Het ging vooral om Rusland en Tsjecho-Slowakije. Na de val van het communisme in Oost-Europa vluchtten veel Vietnamezen naar Duitsland, Frankrijk, Nederland en Engeland. Er wonen ongeveer 3 miljoen Vietnamezen in diaspora.