Als je in Spanje bent doe je er goed aan om je snel aan te passen aan de Spaanse ritme. In de zomer zorgt de hitte ervoor dat je ’s middags lamgelegd wordt, veel eetgelegenheden en winkels gaan in de vroege middag dicht. Je dineert laat omdat de meeste restaurants pas om een uur of 20.30 weer open gaan, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug want er is veel te zien en het eten in Spanje is werkelijk voortreffelijk. Door de pintxos of tapas is het in Spanje een feest om op zoek te gaan naar eten.

Tapas (foto: Pho Vietnam © Kim Le Cao)

Spanje is een prachtig land met een boeiende geschiedenis. Het land biedt zee, strand, cultuur, mooi weer en lekker eten. In het noorden vind je de befaamde Baskische keuken en in het zuiden zijn de Moorse culturele en culinaire invloeden zichtbaar aanwezig. Naast de Moren hadden de Feniciërs, Grieken, Romeinen, Carthagers en joden invloed op de Spaanse keuken. Met de ontdekking van Amerika bracht de Nieuwe Wereld tal van nieuwe voedingsmiddelen mee.

De Spaanse keuken behoort tot de Mediterrane keuken uit het Middellandse Zeegebied. Er wordt veel olijfolie, knoflook, uien, laurier, peterselie, pepers, paprika en tomaten gebruikt. Spanje is de grootste olijfolieproducent van de wereld en een grootgebruiker van het product. Spanjaarden hebben een voorkeur voor vers en kwaliteit waardoor hun keuken bekend staat als een gezonde keuken. Bij de warme maaltijd wordt in Spanje vaak brood gegeten. Elk regio in Spanje kent zijn eigen specialiteit.

’s Ochtends vroeg niet te ingewikkeld beginnen. Gewoon een klein zoet broodje, churros of tostada met koffie con leche bij het ontbijt om rond 14.00 uur lekker los te gaan bij de lunch. Een tapas- of pintxo-lunch is zo geweldig omdat er legio keuze is. Veel ingemaakte groente en een overvloedige aanbod van vis, inktvis in verschillende vormen en maten en vlees op de meest traditionele manieren bereid. Zoveel specialiteiten die verrukkelijk worden gepresenteerd dat je ze allemaal wel een keer wil proberen. Iets wat makkelijk kan want het zijn kleine hapjes voor een zachte prijs. Vaak krijg je bij je drankje een gratis tapas erbij. Kom je een keer niet uit de Spaanse woorden op de menukaart of kun je niet helemaal ontcijferen wat er op de toonbank aangeboden wordt aan tapas? Geen nood, probeer ook onbekende hapjes uit, zeker weten dat je smaakpapillen meerdere malen blij verrast zullen worden.

Leer een paar Spaanse culinaire woorden waar je vrijwel altijd blij van wordt. Zo zorgden de woorden chipirones, à la plancha, vinagre, rabo de toro, boquerones, berenjena en solomillo mij altijd een goede afloop. Recensies raadplegen is leuk en soms nuttig, maar ervaring leert dat op eigen gevoel kiezen het beste is. Soms denk je een eenvoudige eettent binnen te lopen en krijg je continu iets wonderlijks voorgeschoteld terwijl de zogenaamde top 3-noteringen van verschillende websites flink kunnen teleurstellen. Volg gewoon je ogen en nieuwsgierigheid, het Spaanse eten doet de rest.