Iedere keer weer als ik voor die muur sta, de automatiek van FEBO, krijg ik het moeilijk. Wordt het een frikandel of toch een bamischijf?

In 1941 begon Johan de Borst zijn brood- en bakkerszaak op de Amstelveenseweg in Amsterdam. ‘FEBO’ is de samentrekking van de Ferdinand Bolstraat in De Pijp waar de eerste zaak eigenlijk gevestigd zou worden. Maar het werd dus de Amstelveenseweg. De naam FEBO was al vastgelegd, daarom werd deze niet meer veranderd. Na de Tweede Wereldoorlog begon De Borst met de verkoop van de kroket. Die bleek immens populair. In 1960 stopte hij met zijn bakkerszaak en richtte zich volledig op snacks. Er zijn in 2016 inmiddels 69 FEBO-filialen in Nederland.

FEBO viert op 15 september 2016 zijn 75ste verjaardag en trakteert gratis feestkroketten o.a. op een drijvende automatiek op de Prinsengracht in Amsterdam.

Febo Drijf in op de Prinsengracht in Amsterdam (foto: Kim Le Cao © Pho Vietnam)

Sinds ik meer over de geschiedenis van FEBO weet, ben ik een nog groter liefhebber geworden. De derde generatie FEBO-eigenaar Dennis de Borst staat nog steeds iedere ochtend om 06.00 uur op om naar de fabriek te gaan en de vierde generatie doet hem dat al na. Alles wordt dagvers in de eigen fabriek gemaakt. De kwaliteit van de producten wordt streng bewaakt. Zo wordt er bijvoorbeeld alleen vlees van Nederlandse runderen gebruikt. Met deze wetenschap eet ik mijn frikandel en bamischijf met nog meer voldoening.