“Giving birth is always difficult”

Still uit Ants on a shrimpFood documentaire Ants on a shrimp
Eén van de beste restaurants ter wereld, het in Kopenhagen gevestigde Noma met zijn beroemde en charismatische chef-kok René Redzepi, verhuist voor een periode van vijf weken naar Tokio voor een uniek culinair experiment.
Noma staat bekend om zijn dogmatische aanpak van koken met natuurlijke ingrediënten uit de omgeving van het restaurant. Is Redzepi in staat om in een korte periode met voor hem nog onbekende Japanse ingrediënten een veertiengangenmenu te creëren dat ‘World’s Best Restaurant’-waardig is?

Still uit Ants on a shrimp

Veertiengangenmenu
De documentaire volgt het creatieve proces van het voltallige team van Noma om in Tokio een op Japan geïnspireerd veertiengangenmenu voor 3000 klanten te creëren. Noma is tot vier keer toe uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld in 2010, 2011, 2012 en 2014. In het culinaire mekka Japan verwachten klanten het beste van Noma. De druk op Redzepi en zijn team wordt nog eens benadrukt door de 58.000 mensen die op de wachtlijst staan.

Foerageren in een onbekende cultuur
Bij de introductie van de persvoorstelling legde regisseur Maurice Dekkers uit dat de documentaire vooral gaat over het ontvluchten van de sleur van het leven door iets anders te gaan doen. Dat zegt Redzepi letterlijk in de documentaire, uit je comfortzone stappen en “have fun”. We krijgen toewijding en offers te zien, vooral van Redzepi’s loyale medewerkers. Maar of het plezier er echt vanaf spatte? Zo waren er meer vragen waarvan de antwoorden buiten beeld bleven.

Het foerageren in de bossen van Japan en Redzepi die zich niet durft te wagen op het niveau van de Japanse visspecialisten leveren leuke scènes op. De Japanse eetcultuur blijft verder onbekend voor de kijker. De passie en toewijding van een chef-kok en zijn team hebben we vaker gezien. Redzepi toont zich heer en meester over de bedenksels van zijn teamleden. Menigmaal brainwasht hij ze één voor één, om opnieuw te beginnen en anders te denken tot het beste op tafel komt. Die beheersing is waanzinnig en goed in beeld gebracht. De documentaire is mooi gedraaid en de muziek lekker aanwezig.

Ik heb geleerd dat vegetariërs geen vlees en vis maar wel mieren eten, en dat gefrituurde vissperma gestoord maar lekker is. Een culinair experiment in 88 minuten. Het was het zitten waard. Voor een culinaire liefhebber is het altijd vermakelijk en smakelijk om in de keuken en achter de schermen te kijken naar culinaire creaties. Wat nooit leuk is aan een food documentaire is dat je smaakpapillen altijd onbevredigend achterblijven. Ants on a shrimp is vanaf 1 september 2016 te zien in de bioscopen.

Filmposter Ants on a shrimp