Het is weer kreeftenseizoen en daarom goed om iedereen eraan te herinneren dat schaaldieren ontzettend lekker zijn in een sausje met gember en oestersaus.

In 2013 deed Het Parool een kreeftentest in Amsterdam. De test vergeleek appels met peren, want in de top 19 stond een Chinees restaurant op nummer 1 met hun ‘Kreeft met gember en lente-uitjes’ en die bereidingswijze kan je niet bepaald vergelijken met kreeft in botersaus. Ik reisde snel naar dat Chinese restaurant af om te proeven, maar dat werd een enorme teleurstelling. Het was op zijn zachtst gezegd niet een representatieve test, desalniettemin geeft het aan hoe goed oestersaus en gember met kreeft gaan. Het gerecht kon echt veel beter (en goedkoper) dus mijn advies: maak het lekker zelf.

Wil je afwisselen dan kan je er wat tamarinde in doen zoals bij Cua rang me. Sriracha chilisaus of Spaanse pepers zorgen eventueel voor een beetje pit. Sommige recepten gebruiken een beetje bouillon, wijn en/of maizena, ik zou niet weten waarom. Ik heb de kreeft het liefst zo eenvoudig mogelijk maar altijd met citroensap.

Ingrediënten

 • 1 kreeft (ca. 1 kilo)
 • 1 knoflookteen, fijngehakt
 • 25 g gember, helft fijngehakt en helft julienne gesneden
 • 4 lente-uien, in grote stukken
 • ½ rode ui, fijngehakt
 • 1 eetl. oestersaus
 • ½ eetl. vissaus
 • 1 theel. suiker
 • verse citroensap

Bereiding

 1. Snijd de kreeft dwars door de helft. Begin eerst bij de kop daarna vanaf de kop naar de staart. Haal het darmkanaal en ander oneetbare delen uit de kreeft. Hak de scharen van het lijf. Kneus de scharen met de achterkant van een hakmes of hak ze door midden. Snijd het lijf van de kreeft in twee stukken en spoel alles af met koud water.
 2. Verhit twee eetlepels olie in een grote wokpan. Doe de knoflook, uien en gehakte gember in de olie en bak tot de geuren vrijkomen.
 3. Voeg eerst de grote stukken van de kreeft in de pan en roer om. Doe de rest van de kreeft in de pan zodra de schil van de grote stukken kreeft beginnen te kleuren. Voeg de oestersaus en vissaus toe en roer goed om. Doe de deksel op de pan en laat de kreeft ongeveer 5 minuten stoven.
 4. Voeg de suiker, julienne gesneden gember en lente-ui toe en laat ongeveer 2 minuten koken tot de kreeft gaar is.
 5. Pers bij het eten verse citroensap over het vlees.