In de Aziatische supermarkten worden diverse bewerkingen van tamarinde aangeboden, vers of gedroogd en als bewerkte lekkernij. De tamarindepeulen die in dozen worden verkocht kun je pellen en direct opeten. Ze hebben een zoetzure smaak, de ene peul is zuurder dan de andere, de pitten gooi je uiteraard weg.

In de keuken wordt vooral de tamarindepasta gebruikt bij vis en schelpdieren, maar ook om pittige (noedel)soepen een fruitige zure smaak te geven. Deze pasta is een kleverige substantie van tamarindepulp, -pitten en -vezels met een zoetzure geur.

De tamarindepasta kun je direct uit de verpakking meekoken, maar je kunt er ook eerst sap van maken. Zo ontdoe je de tamarinde van de pitten en vezels voordat je die gaat toepassen. Kies daarvoor een blok tamarindepasta, meestal verpakt in 200 of 400 gram. De tamarinde wordt in water gekookt en de pulp gezeefd. Het sap dat wordt opgevangen kun je bewaren in een potje of invriezen. Daarmee worden heerlijke gerechten gemaakt. Ik bewaar zelf nooit tamarindesap, maar maak het altijd op de dag van consumptie. De overgebleven tamarindeblok bewaar ik in de voorraadkast.

Ingrediënten
De hoeveelheid water is afhankelijk van het tamarindemerk en persoonlijke smaak. Dit bepaalt de hoeveelheid zuur en substantie van de sap. Begin eventueel met minder water tijdens het weken en voeg uit de waterkoker extra water toe naar smaak.

  • 400 g pakje tamarindepasta, in brokken
  • 1 l water (eventueel extra uit waterkoker)

Bereiding

  1. Kook de tamarinde ongeveer 15 minuten in water op zacht vuur. Prak tijdens het koken de tamarinde uit elkaar tot pulp. Haal de pan van het vuur en laat ongeveer 30 minuten staan.
  2. Doe een fijne zeef op een grote kom en giet de tamarindepulp door de zeef. Het sap wordt opgevangen in de kom.
  3. Druk met de achterkant van een lepel de tamarindepulp aan totdat de laatste sap en pulp loskomen. Schraap ook de pulp aan de buitenkant van de zeef af en voeg die bij de sap.Verwijder de pitten en vezels die achterblijven in de zeef.
  4. De tamarindesap is direct te gebruiken, in een gesloten pot ongeveer 5 dagen houdbaar of je kunt de sap invriezen en ongeveer een half jaar bewaren.