Goi ca is een gerecht dat me telkens weer doet verbazen. Verse rauwe vis in een vleugje azijn of citroen doet wonderen en opgerold met rijstpapier in een Vietnamese dipsaus wordt het uitzonderlijk lekker. Deze variant Goi ca heeft een heel speciaal sausje, in dit geval met de opmerkelijke ingrediënt banaan, dat je ook als bouillon kunt drinken. Het geheel is een buitengewoon smaakontwerp waar ik altijd gretig van word.

Vissalade is op verschillende manieren te bereiden met verschillende soorten verse vis. Ik maak de variant met zeebaars regelmatig, vers van de markt, die ik door de visboer laat fileren en schoonmaken. Mijn voorpret begint bij mijn gebruikelijke instructie aan de visboer, ‘fileren en de kop en graat graag mee’. De kop en graat heb ik namelijk nodig om die opmerkelijke bananensaus te maken.

Als ik het gerecht als lunch voor mezelf bereid dan houd ik het vaak heel sober, zonder geroosterde pinda’s, verse kruiden en kroepoek. Dus alle garnering is naar smaak. Dit gerecht is niet geheel graatvrij.

Ingrediënten
De hoeveelheid van dit recept is goed voor 1-4 personen, afhankelijk van of het als lunch, voor- of hoofdgerecht wordt geserveerd. Als mijn bui het toelaat kan ik met gemak deze hoeveelheid in mijn eentje op of eet ik het in etappes als lunch en vroege avondeten. Dan heb ik ongeveer 10 saladerollen gegeten en de bouillon helemaal opgedronken.

 • 1 kilo zeebaars, gefileerd door de visboer, huid verwijderd (kun je ook makkelijk zelf doen) en kop en graat mee. Er blijft ongeveer 1/2 kilo filet over. Je kunt de vissenkop ook weglaten.
 • 1 Spaanse peper
 • 2 knoflooktenen
 • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
 •  natuurazijn
 • beetje citroensap
 • 1 el suiker
 • ½ tl zout
 • geroosterde pinda’s, fijngehakt (optioneel)
 • gebakken vermicelli of kroepoek (optioneel)
 • rijstpapier

Bananenvisbouillonsaus

 • 1 l water
 • kop en graat van de vis
 • ½ rijpe banaan
 • 1 tot 2 el pindakaas (gestampte pinda’s kan ook)
 • zout en eventueel suiker

Garnering

 • Verse kruiden naar eigen smaak: koriander, Thaise basilicum, munt, komkommer, etc.

Bereiding

 1. Kook het water in een middelgrote pan. Doe de kop en graat van de vis in het kokende water en draai het vuur zachter. Doe er een snufje zout bij. Laat het enkele minuten staan zodat de visbouillon kan trekken en het vlees enigszins loslaat. Verwijder af en toe de schuimlaag.
 2. Snijd de visfilet in dunne repen en doe in een grote schaal. Schenk royaal azijn bij de vis (circa 100 ml bij 500 g visfilet). Goed verdelen en laat ongeveer een half uur staan.
 3. Doe de knoflook, Spaanse peper, suiker en snufje zout in een vijzel en stamp fijn. Laat de lege vijzel onafgespoeld staan voor de banaan. Doe de uien in een schaal of grote kom en voeg de peperknoflookpasta toe. Pers een beetje citroensap over de uienmengsel en roer goed om.
 4. Doe de visfilet in een vergiet en knijp voorzichtig in de vis om het azijn eruit te persen. De vis is klaar tenzij je voor extra gaarheid de vis nogmaals in een bodempje azijn wil laten rusten. Dit is naar eigen smaak.
 5. Haal de viskop en de graat uit de pan en laat afkoelen op een bord. Haal met je handen het vlees van de graat en kop.  Doe de visstukjes in de pan, de rest gooi je weg.
 6. Stamp de halve banaan fijn in de vijzel waar je net de knoflook en chilipeper tot pasta hebt gemalen en doe de bananenpasta in de vissoep. Laat zachtjes koken tot de banaan grotendeels is losgeraakt. Roer met een staafmixer de laatste stukjes fijn. Zo maal je ook de eventuele graatjes klein. Verwijder de schuimlaag.
 7. Doe de visstukjes terug in de sauspan en voeg wat pindakaas erbij. Je kunt er ook voor kiezen om de visstukjes samen met de banaan fijn te malen, maar ik vind die stukjes vis lekker. Proef en marineer naar eigen smaak met zout en eventueel suiker en laat de saus zachtjes indikken.
 8. Voeg de uitgelekte visfilets bij de peperknoflookpasta en de uien toe. Roer goed om en proef, eventueel extra suiker of zout toevoegen. Strooi de gestampte geroosterde pinda’s eroverheen.
 9. Meestal wordt wat kroepoek of gebakken vermicelli over de vissalade verkruimeld. Ik doe dit nooit omdat de kroepoek snel zacht wordt. Je kunt het verkruimelen eventueel per visrol doen of de kroepoek ernaast serveren voor een afwisselende hap.
 10. Vissalade rol je aan tafel in rijstpapier met komkommer en verse kruiden. Doe de saus in een kommetje om de vissaladerollen in te dippen. Houd de sauspan warm zodat je naar wens warme saus kunt toevoegen. De saus kun je tussendoor ook af en toe als bouillon drinken en je kunt de kroepoek erin dopen.