Eens in de maand komen we met de hele familie bijeen in het ouderlijk huis. Dan wil mijn moeder flink uitpakken op culinair gebied. Dat houdt voor haar in Vietnamese pannenkoeken Banh xeo, een noedelsoep zoals Pho of een rijstpapierfondue zoals Bo nhung dam. Specialiteiten die heel wat voorbereiding en tijd kosten en waar je naar uit kunt kijken.

Maar ik kijk niet minder uit naar de ‘eenvoudige’ gerechten die bij rijsttafels horen. Die herinneren me aan vroeger toen ik nog thuis woonde. Af en toe dwalen mijn gedachten af naar gerechten die me terug brengen naar het ouderlijk huis, waar wij thuis met z’n zevenen aan tafel uit de opgemaakte schalen en borden het eten van mijn moeder tot ons namen. Als iedereen te druk was of als mijn vader onregelmatige diensten had, dan moesten we zelf rijst, groente, vis en vlees in een grote kom scheppen en zaten we alleen of samen verspreid op de bank en aan de eettafel ons eigen opgemaakte kom leeg te eten.

Ga kho gung behoort tot één van deze nostalgische bijgerechten. Kip met een vleugje gember gestoofd in de wonderlijke karamelsaus. Mijn moeder gebruikt voor dit gerecht altijd kippenvleugels, veel bot en vel dus, die ze in hapklare stukjes snijdt. Het kraken van de botten en het sappige vlees dat doordrenkt is met de smaak en geur van de karamelgembersaus raken nooit meer uit mijn geheugen.

Gebruik niet te droog vlees als je niet van kippenvleugels houdt. Kippenbouten zullen ongetwijfeld net zo lekker smaken en anders denk ik dat kippendijfilets of kipkarbonades nog steeds voor de sappige bijt kunnen zorgen.

Ingrediënten

 • 500 g kippenvleugels (met of zonder vleugelpunten)
 • 1 ui, in partjes
 • 1 knoflookteen, geplet of gehakt
 • 50 g gember, in plakjes
 • 1½ tl suiker
 • ½ tl zout
 • ½ el vissaus
 • 1 el karamelsaus
 • zwarte peper
 • 125 ml water

Bereiding

 1. Maak de kip schoon en hak er hapklare stukjes van. Kippenvleugels zonder vleugelpunten hak ik bijvoorbeeld in 3 stukken.
 2. Doe de kip, uien en knoflook in een pan en verwarm op middelhoog vuur.
 3. Voeg de gemberplakjes toe zodra de kip bijna helemaal wit is geworden.
 4. Doe de suiker, zout, vissaus, karamelsaus, peper en water bij de kip en meng goed door elkaar. Laat de kip ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur pruttelen. Zo nu en dan de kip omkeren.
 5. Proef de saus. Voeg eventueel extra suiker, zout of vissaus toe. Draai het vuur zacht en laat de kip ongeveer 30 minuten verder garen en bruiner kleuren. De saus zal donkerder kleuren en minder waterig worden. Houd de kip in de gaten en voeg eventueel extra water toe.
 6. Voeg voor het opdienen extra zwarte peper toe. De gemberplakjes zijn niet om op te eten, die kunnen eventueel voor het opdienen verwijderd worden.