“Tell me what you eat and I will tell you who you are”

Jean Anthelme Brillat-Savarin // Franse filosoof, politicus en advocaat

De Vietnamese cuisine is oeroud en een samensmelting van culturen. Dat heeft met de roerige en lange geschiedenis van Vietnam te maken. Het komen en gaan van diverse kolonisators, de spanning en samenwerking met buurlanden, keizerlijke wensen en de scheiding en samentrekking tussen Noord- en Zuid-Vietnam, hebben het land in zijn greep gehouden en zijn invloed gehad op de keuken en cultuur. De Vietnamese keuken is sterk maar subtiel gefuseerd met de turbulente geschiedenis van het land.

Vietnam wordt door het broeierige klimaat gevoed door weelderige groente, kleurrijke vruchten en een overvloed aan verse kruiden. Elke windstreek kent zijn eigen gevecht met de elementen en dit typeert ook het streekgerecht, maar witte rijst, vissaus en verse kruiden binden alle windstreken met elkaar.

Nergens smaakt het Vietnamese eten zoals in Vietnam zelf. De combinatie smaak en sfeer van elke windstreek vormt een overweldigende sensatie van de zintuigen, te midden van het getoeter van scooters en claxonerende auto’s, de dagelijkse bedrijvigheid in de grote drukke steden, de frisse zeelucht die de lang uitgestrekte oostkust biedt, het weidse gebergte en de vruchtbare Mekong-rivier. Vietnamezen zijn dol op gegrild vlees met houtskoolrook. De walm van deze onweerstaanbare geur ruik je in bijna alle straten, eetgelegenheden en markten. Het karamelliseren van vlees en vis is een geliefde kooktechniek waarbij suiker veel wordt gebruikt.

De Vietnamese keuken is het nationale gerecht Pho, verse kruiden en overdadige groente, nuoc mam (vissaus), noedelsoepen, verse vis, rijstpapier en witte rijst. Kleurrijke palets van gerechten met hun eigen karakteristieke smaken. De evolutie van de Vietnamese cuisine duurt voort. Het is het vasthouden aan traditie, de kunst van het afkijken, het overnemen van het beste en die aanpassen naar de eigen smaak waar de Vietnamese keuken zijn gevarieerdheid aan dankt maar tegelijkertijd zijn authenticiteit behoudt.