Cha lua of Gio lua is een veelzijdige ‘worst’ die in veel Vietnamese gerechten voorkomt. Niet als secundaire bestanddeel, smaakmaker of garnituur, maar als belangrijke bouwsteen ondanks zijn zachte karakter. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de fameuze Vietnamese broodjes Banh mi, de noedelsoep Bun bo Hue, de rijstravioli Banh cuon of Banh uot en ook als fijn vleeswaar bij een borrelhap is Cha lua zeer welkom.

Cha lua is in de Aziatische supermarkt te koop, meestal in een rol van 500 gram. Deze kant-en-klare worsten zijn al heel goed van smaak, daarom maak ik ze nooit zelf. De verse worsten worden door familie en vrienden vaak cadeau gedaan aan mijn ouders. Binnen de Vietnamese gemeenschap wordt sowieso heel wat etenswaar over en weer aan elkaar geschonken. Een soort uitwisseling van specialistische vakmanschap en een blijk van waardering en dankbaarheid.

De belangrijkste ingrediënten van Cha lua zijn varkensvlees en vissaus. De worst wordt bij voorkeur gewikkeld in bananenblad waardoor tijdens het kookproces meer aroma vrijkomt, maar plastic folie is minder bewerkelijk en de worst wordt beter bij elkaar gehouden. Cha lua is multi-toepasbaar en dat maakt mij een grote fan.