Vissaus is goed voor kip, dat bewijst Ga uop mam of Ga kho gung. Dit gerecht is een gefrituurde variant van Ga uop mam met de ingrediënten van de basis vissausdip: suiker, vissaus, knoflook, citroen en chilipeper. Ik gebruik voor dit gerecht bij voorkeur gedroogde chilipepers, omdat ze de kippenvleugels een fijn pittige omhulsel geven en ze branden niet snel aan. Rijstmeel of bloem wordt toegevoegd om de kip een knapperige laag te geven. Het in laten trekken van de marinade kost even wachttijd, maar voor de rest heb je zonder veel gedoe een smakelijke snack. Met witte rijst of eenvoudige salade zijn deze kippenvleugels een heerlijke maaltijd.

Canh ga chien nuoc mam (foto: Pho Vietnam © Kim Le Cao)

Ingrediënten

 • 8 kippenvleugels (ca. 750 g)
 • 2 knoflook, fijngehakt
 • 2 el suiker
 • 2 el vissaus
 • 1 el citroensap
 • 10 gedroogde chilipepers, fijngehakt (verse pepers kan ook, hoeveelheid pit naar smaak)
 • 2 el rijstmeel of bloem
 • koriander, fijngehakt (optioneel)
 • olie

Bereiding

 1. Maak de kippenvleugels schoon door ze met wat zout in te wrijven en af te spoelen in een vergiet. Dep ze droog met keukenpapier.
 2. Meng de knoflook, suiker, vissaus, citroensap en fijngehakte droge chilipepers door elkaar en marineer hiermee de kippenvleugels. Laat de kip ongeveer 2 uren in de koelkast staan.
 3. Doe het rijstmeel of de bloem in een schaal. Verhit een flinke hoeveelheid olie in een koeken- of braadpan (frituurpan is ook prima), zodat de kip straks half onder de olie ligt. Schud de knoflook van elk stukje kip af (optioneel) en wentel de kip in het meel. Hoeveelheid meel is naar smaak. Bewaar de kipmarinade. Leg de kip één voor één met de huid naar beneden in de olie. Draai de kip pas om als de onderkant goudbruin is geworden, verhit verder op zacht vuur voor het garen, draai het vuur weer hoger zodat ook deze kant goudbruin wordt. Herhaal het draaien totdat de kip rondom goudbruin en gaar is. Het frituren duurt ongeveer 8-12 minuten. Schep de kip op een bord met keukenpapier.
 4. Verwarm de kipmarinade in een sauspan totdat de de saus iets is ingekookt. Verwijder het keukenpapier van het bord en schenk de saus over de kip. Bij het afkoelen wordt de saus dikker en kleveriger. Garneer eventueel met gehakte koriander.