Banh chung is een mysterieus vierkanten pakketje die ik alleen tijdens Tet zie, het Vietnamees Nieuwjaar. Het is een koek van kleefrijst gevuld met mungbonen, mager varkensvlees en stukjes spek. De koek is gewikkeld in bananen- en/of bamboeblad en vastgebonden met touw.

Het gerecht zou ontworpen zijn door Tiet Lieu, de jongste zoon van keizer Hung Vuong VI, die daarmee de troonopvolging kreeg. De koning vroeg zijn zonen hem het meest speciale gerecht te presenteren om als offer aan de voorouders te schenken en dat tegelijkertijd zijn smaak kon behagen. De zoon met het beste ontwerp zou zijn troonopvolger worden.

Het bananenblad geeft de kleefrijst weliswaar een aparte aroma en de kleverige substantie is zeker lekker, persoonlijk vind ik Banh chung niet een heel bijzondere smaak hebben. Banh chung is voor mij meer een herkenning van de Vietnamese traditie tijdens de nieuwjaarsdagen dan dat ik het als een lekkernij beschouw. De vierkante pakketjes rusten tijdens de feestdagen op het familiealtaar dat in elk Vietnamese huiskamer aanwezig is. Mijn moeder maakt Banh chung nooit zelf. Ze bestelt de kleefrijstkoeken een paar dagen voor Tet bij speciaalzaken of ze krijgt ze cadeau van familie en vrienden.